10 voordelen van dragen 🧡

Gepubliceerd op 11 oktober 2018 om 22:11

En met dragen bedoel ik, je kindje lekker dicht bij je in een draagdoek of draagzak. Ergonomisch, uiteraard. Er staat bewust Top 10 voordelen in de titel, aangezien de voordelen eindeloos zijn. Maar om het behapbaar te houden, hieronder een lijstje van wat volgens mij de grootste voordelen zijn aan babydragen:

 1. Rust en geborgenheid
  De draagdoek is hier nummer 1 plek wanneer het gaat over rust en geborgenheid. Zeker wanneer je je kindje op je buik draagt, kan ze zich lekker verstoppen en fungeert de doek als een soort van filter tegen de prikkels uit de boze buitenwereld. Daarnaast zorgt het huid-op-huid contact wat je op deze manier voor een maximale aanmaak van oxytocine. Dragen in de doek komt nog het dichtste bij de ervaring die je kindje had in de baarmoeder, lekker warm, geruis van je hartslag op de achtergrond, het gedein van je bewegingen.. Zeker in het 4e trimester zal dit gegarandeerd een slapend kindje opleveren!
 2. Handjes vrij
  Soms heb je van die dagen dat je kind alleen maar tegen je aangeplakt wil zitten. Je kan niet eens 5 minuutjes naar de wc of het gaat alweer los alsof ze verscheurd wordt door een roedel wolven. Maar ja, je wil ook niet de hele dag alleen maar op de bank zitten knuffelen (oke, na een rotnacht soms misschien wel). Tadaaaa, lekker in het doekje en poetsen/was ophangen/gras maaien/zumba/hond uitlaten maar!
 3. Ondersteuning bij de borstvoeding
  In de eerste plaats door de stimulering van oxytocine, een hormoon dat ook helpt bij het slagen van de borstvoeding omdat het productieverhogend werkt. Daarnaast kun je, na een beetje oefenen, ook je kindje (onopvallend) voeden vanuit de draagdoek of draagzak. Bij ons was het soms zelfs zo (zeker tijdens sprongetjes) dat ze alleen maar wilde drinken als ik met haar in de draagdoek rondliep. Gekke baby. In de afbeelding bij dit artikel zie je hoe.
 4. Oplossing voor alle huil-waardige probleempjes
  Krampjes? draagdoek! Overprikkeld? draagdoek! Reflux?draagdoek! Niet willen slapen in het bedje om welke mysterieuze reden dan ook? draagdoek! 
  Doordat je kindje rechtop zit, met de knietjes in de buurt van zijn of haar eigen darmpjes, is de houding in de draagdoek ideaal bij reflux en krampjes. Reflux baby”s hebben rechtop het minste klachten, omdat het maagzuur dan moeilijker omhoog komt. Daarnaast masseer je de darmpjes ook lekker wanneer je kindje in de draagdoek zit, dus verlicht het de krampjes wat. 
 5. Hechting en binding (ook met papa)
  Door het huid-op-huid contact, de nabijheid maar ook omdat je zo dicht bij je baby bent dat je elke nood direct detecteert en kunt oplossen, is dit natuurlijk een hechting-booster waar je u tegen zegt. Dit is ook een strategie die een papa heel goed in kan zetten, aangezien hij geen borstvoeding kan geven. 
 6. Goed voor de fysieke ontwikkeling
  De houding van je baby in de draagdoek (als een kikkertje, de knietjes hoger dan de heupjes, in de zogenaamde M houding) is heel goed voor de ontwikkeling van de heupjes. Zijn ruggetje is wat gebold, wat zijn ruggenwervels fijn vinden omdat de meest natuurlijke houding is voor de ruggenwervel. Als de houding van je kindje in de draagdoek ergonomisch optimaal is, is de spierspanning constant, wat bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van het spierstelsel. 
 7. Goed voor de mentale ontwikkeling
  De draagdoek is de ultieme manier om veilig de wereld te ontdekken. Lekker op grote mensen hoogte, in plaats van op grote mensen billen hoogte (in een wandelwagen) kan je kindje alles goed zien en daar weer van leren. Maar tegelijkertijd voelt hij of zij zich lekker veilig bij degene die hij het meest vertrouwd, 1 van zijn ouders. Dit zorgt ervoor dat hij wat minder snel onder de indruk is, maar wel alles in zich op kan nemen om vervolgens van te leren. 
 8. Bescherming van je kindje
  Toen mijn kindje nog heel klein was, wilde ik ze beschermen tegen alles. Inclusief de grijphandjes van bekenden en onbekenden. Als we dan ergens naartoe moesten waar veel mensen waren, stopte ik ze mooi in de draagdoek. Wanneer je kindje lekker in de doek tegen je aan zit, moeten mensen wel heel erg in je persoonlijke ruimte komen om ze aan te raken. Dat is gelukkig voor veel al een hoge drempel. Daarnaast kun je zelf sturen, door weg te draaien of te stappen als iemand te dichtbij komt. De echt hardnekkige kun je altijd nog wegsturen door aan te geven dat je het niet prettig vind dat ze zo in je persoonlijke ruimte staan…

  Ook is je kindje natuurlijk beschermd tegen prikkels, lawaai en de zon in de draagdoek. Ideaal dus voor uitstapjes!
 9. Mooi
  Wanneer je eenmaal besmet bent met het draagvirus, wil je alleen maar meer doeken kopen, omdat ze zo mooi zijn, een echte accessoire bijna! Dus misschien is dit voordeel ook wel een nadeel, want een goedkope hobby is het niet…
 10. Super handig bij uitjes
  Handiger dan een wandelwagen, is mijn ervaring. Allereerst al het meenemen van een draagdoek vs een wandelwagen, in bijvoorbeeld een auto. Daarnaast bonk je ook niet tegen omstanders aan met je wandelwagen in drukke menigten. Scheelt je weer een hoop boze blikken. Je kindje kan veel beter de rust vinden als ze ergens vreemd is, met allemaal vreemde mensen en drukte en herrie..

https://www.hetspruitje.nl/product/334987/draagzak-je-porte-mon-bebe-de-hoodie-carrier

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Tryptin-sn
4 dagen geleden

I feel that is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to commentary on some basic issues, The web site taste is wonderful, the articles is actually excellent : D. Excellent activity, cheers